-
Stenty w stabilnej chorobie wieńcowej
Na łamach Archives of Internal Medicine ukazała się metaanaliza, w której badacze porównywali dwie metody leczenia chorych ze stabilną chorobą wieńcową: implantację stentu w połączeniu ...
Więcej >> -
Spożycie czerwonego mięsa a ryzyko zgonu
Częste spożycie czerwonego mięsa oraz podwyższone ryzyko zachorowania na wiele chorób przewlekłych tj. choroby sercowo-naczyniowe wiązane są ze sobą od lat. Niemniej jednak wpływ spożycia ...
Więcej >> -
Chromosom Y a choroba niedokrwienna serca
W częstości występowania choroby niedokrwiennej serca (ChNS) zaznacza się wyraźny dymorfizm płciowy – u mężczyzn choroba ta występuje częściej niż u kobiet w tej samej grupie wiekowej. ...
Więcej >> -
Liporetro-D-peptydy – nowa klasa selektywnych inhibitorów trombiny
Trombina, enzym proteolityczny katalizujący przemianę fibrynogenu w fibrynę, odgrywa kluczową rolę w procesie krzepnięcia krwi, utrzymywaniu hemostazy naczyniowej, a także w rozwoju chorób za...
Więcej >> -
Suplementacja witaminami z grupy B i kwasami tłuszczowymi omega-3 a ryzyko rozwoju nowotworu
Na łamach Archives of Internal Medicine ukazały się wyniki badania, którego autorzy oceniali wpływ suplementacji diety witaminami z grupy B oraz kwasami omega-3 na ryzyko rozwoju nowotworu u c...
Więcej >> -
Azytromycyna a ryzyko śmierci z przyczyn sercowo-naczyniowych
Antybiotyki makrolidowe są lekami arytmogennymi, które zwiększają ryzyko nagłej śmierci sercowej. Najmniejsze działanie kardiotoksyczne w tej grupie leków wywiera azytromycyna. Jednak wynik...
Więcej >> -
Preparaty multiwitaminowe chronią przed zawałem?
Stosowanie multiwitaminowych suplementów diety ma na celu przede wszystkim uzupełnienie niedoborów mineralnych i witaminowych. Obecnie bada się też czy ich przyjmowanie może zapobiegać chorobo...
Więcej >>