Dodaj do ulubionych »
Wartość BMI i jako czynnik ryzyka zgonu w okresie pooperacyjnym
2011-11-26
Źródło: Turrentine FE, et al. The Relationship Between Body Mass Index and 30-Day Mortality Risk, by Principal Surgical Procedure. Arch Surg. Published online November 21, 201
Na łamach czasopisma Archive of Surgery przedstawiono wyniki badania oceniającego związek BMI z ryzykiem zgonu w okresie 30 dni po zabiegu chirurgicznym. Analizę przeprowadzono w oparciu o dane dotyczące ponad 180 tysięcy pacjentów oddziałów chirurgii ogólnej i naczyniowej, hospitalizowanych w latach 2005-2006. Z powyższej grupy ponad 3200 (1,7%) zmarło w ciągu 30 dni od zabiegu operacyjnego. Okazało się, że BMI poniżej 23,1 wiązał się ze wzrostem ryzyka zgonu w tym czasie (OR wyższe o 40%), w porównaniu z pacjentami z BMI pomiędzy 26,3-29,7.
Wnioski zdają się być klarowne. BMI jest istotnym czynnikiem związanym ze śmiertelnością w okresie pooperacyjnym.
Opracowała: lek. Dorota Michałek