Picie kawy zmniejsza ryzyko zgonu
2012-05-21Źródło: Freedman ND, Park Y, Abnet CC, Hollenbeck AR, Sinha R. Association of coffee drinking with total and cause-specific mortality. New England Joornal of Medicine 2012;366:1891-1904.
Na łamach bieżącego numeru New England Journal of Medicine ukazały się wyniki badania oceniającego związek pomiędzy spożyciem kawy a ryzykiem zgonu. Do badania włączono 229 119 mężczyzn i 173 141 kobiet znajdujących się w bazie National Institutes of Health-AARP Diet and Health Study w wieku 50-71 lat w momencie rozpoczęcia badania. Z badania wykluczono chorych z nowotworami złośliwymi, chorobami serca i dodatnim wywiadem w kierunku udaru. Spożycie kawy oceniano jednokrotnie w momencie rozpoczęcia badania.
W sumie chorych obserwowano przez 5 148 760 osobolat w okresie pomiędzy rokiem 1995 i 2008. W tym czasie odnotowano 33 731 zgonów mężczyzn i 18 784 zgony kobiet. Analiza danych dostosowana do wieku wykazała, że ryzyko zgonu jest wyższe wśród osób spożywających kawę. Wykazano jednak, że osoby pijące kawę częściej palą papierosy dlatego wykonano analizę danych biorąc pod uwagę tę zależność i inne czynniki mogące zaburzać wynik – w rezultacie odnotowano odwrotnie proporcjonalny związek pomiędzy spożyciem kawy a ryzykiem zgonu. Iloraz ryzyka zgonu wśród mężczyzn spożywających kawę w porównaniu do mężczyzn nie pijących kawy wyniósł odpowiednio: 0,99 (95 proc. CI [0,95-1,04]) dla pijących <1 filiżanki na dobę, 0,94 (95 proc. CI [0,90-0,99]) dla pijących 1 filiżankę dziennie, 0,90 (95 proc. CI [0,86-0,93]) dla pijących 2-3 filiżanki dziennie, 0,88 (95 proc. CI [0,84-0,93]) dla pijących 4-5 filiżanek dziennie oraz 0,90 (95 proc. CI [0,85-0,96]) dla pijących ≥6 filiżanek dziennie (p<0,001). Dla kobiet iloraz ryzyka zgonu wyniósł odpowiednio 1,01 (95 proc. CI [0,96-1,07]), 0,95 (95 proc. CI [0,90-1,01]), 0,87 (95 proc. CI [0,83-0,92]), 0,84 (95 proc. CI [0,79-0,90]) oraz 0,85 (95 proc. CI [0,78-0,93]) (p<0,001). Odwrotny związek picia kawy wykazano także ze zgonami z powodu chorób serca, chorób układu oddechowego, udaru, urazów, cukrzycy i zakażeń.
Podsumowując, w badaniu wykazano, że spożycie kawy wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem zgonu ogółem oraz zgonu z poszczególnych przyczyn.
Autor:
Ewa Witkowska